Quantcast
Channel: Mari Moilanen
Viewing all 1058 articles
Browse latest View live

#jouluiloa


Kuinka muutuin robotiksi

$
0
0

smoothiekulho, värikäs smoothie pitaijajauhe, sininen spirulinajauhe

Joulu oli ja meni ihanan, rauhaisan perhejoulun merkeissä. Nyt tekee mieli häätää kuusi ulos, juoda vettä ja syödä värejä. Vaikka joku ihana, värikäs smoothiekulho?

Vedenjuontini on muuten tuplaantunut sitten joulun. Toivon ja sain lahjaksi aktiivisuusrannekkeen.

Ihan älyttömän siisti juttu. Kevyt ranneke ranteessani mittaa pulssia, unta, askelia, kertoo ajan, päivän, kaiken. Ja koko hoito siirtyy raporteiksi kännykkääni. Ä-lyttömmän mielenkiintoista. Vietän joka yö noin 51 prosentti uniajastani kevyessä unessa syvää unta ja hereilläoloa on vähemmän ja REM-unta tasaisesti läpi yön.

sininen smoothiekulho, sininen spirulinajauhe

Spirulinasmoothiekulho
Ainesosat
  1. 3 dl vähärasvaista paksua jugurttia
  2. 1/4 tl sinistä spirulinajauhetta tai 1 dl mustikoita
  3. 1 rkl kaurahiutaleita
  4. 1 tl vaniljajauhetta
  5. makeutukseksi vaahterasiirappia
  6. Lisäksi 3-4 rkl boysenmarjoja, syötäviä sinisiä kukkia ja granolaa
Valmistusohjeet
  1. Mittaa ainekset kaurahiutaleita lukuunottamatta tehosekoitimeen ja surauta smoothieksi. Laita kahden smoothiekulhon pohjalle muutamia boysenmarjoja, lusikoi smoothie päälle ja koristele annokset marjoilla, granolalla ja syötävillä kukilla.
Vinkit
  1. Sinistä spirulinajauhetta voi tilata ulkomaalaisista verkkokaupoista.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Vedenjuontini tuplaantuminen liittyy siihen,että voin näpytellä muistiin nauttimani vesimäärät ja asettaa tavotteita. Tavotteita voi asettaa myös nukkumiselle, urheilulle, askelmäärille per tunti.

värikkäät smoothiet, värikkäät smoothiekulhot, sininen spirulinajauhe, pitaijajauhe

Olen alkanut kutsua aktiivisuusrannekettani Paavo Pesusienen innoittamana ’tietokonevaimo Kaarinaksi’. Jo pelkästään kännykän Sportstracker-appi on antanut potkua viikottaiselle liikkumiselle, mutta tietokonevaimo Kaarina todella muistuttaa terveellisestä elämästä kevyellä puristuksellaan tuossa vasemmassa ranteessa..

punaisten marjojen smoothiekulho, pitaijajauhe, smoothiebowl

Pinkki smoothiekulho
Ainesosat
  1. 3 dl vähärasvaista, paksua jugurttia
  2. 1/4 tl pitaijajauhetta tai kourallinen pakastettuja punaherukoita
  3. 1 rkl kaurahiutaleita
  4. 2 rkl granaattiomenansiemeniä
  5. juoksevaa akaasihunajaa makeutukseksi maun mukaan
  6. Koristeeksi kaurahiutaleita, punaherukoita ja granaattiomenansiemeniä
Valmistusohjeet
  1. Mittaa ainekset hampunsiemeniä lukuunottamatta tehosekoittimeen ja surauta ainekset pinkiksi smoothieksi. Lisää hampunsiemenet ja jaa soes kahteen kulhoon, joiden pohjalle olet laittanut pari ruokalusikallista granaattiomenanasiemeniä. Koristele annokset marjoilla ja kaurahiutaleilla.
Vinkit
  1. Iloisen pinkkiä pitaijajauhetta löytyy ulkomaalaisista verkkokaupoista.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Suklaankin syöntini loppui -Kaarinan valvovan silmän alla – joulupäivänä. 

Se, missä Kaarinalla ei ole osaa eikä arpaa, on joulun häätäminen talosta. En nimittäin pysty sinnittelemään varisevan kuusen kanssa loppiaiseen, en sitten mitenkään. En ehkä vielä tänään sitä ulos nakkaa, mutta ennen vuodenvaihdetta kaikki joulusta muistuttava saa kyllä mennä. Haluan nimittäin aloittaa vuoden jotenkin puhtaalta pöydältä, en edellisvuotta kuusen ja muistojen muodossa katsellen.

pitaijajauhe ja sininen spirulinajauhe, millä väriä smootheihin

Ja raikasta ruokaa, sitä pitkän joulurupeaman – niin, aloitin jouluruokien kokkailun jo syyskuussa – kaipaan smootheja, smoothiekulhoja, salaatteja, you name it! Ennen siis uudenvuoden herkkuja, joista ensimmäinen blogissa napakoiden kuplien kera huomenissa!

Nämä smoothiekulhot saivat herkulliset värinsä Unicorn superfood-verkkokaupan sateenkaaren väreissä hehkuvista jauheista. Pieni pussillinen jauhetta on hitusen tyyris, mutta äärettömän riittoisa. Näillä ilahduttaa itseään vielä moneja pimeänä aamuna. Olen sen verran smootheihin hurahtanut, että innostuin jauheita tilaamaan vuoden alun terveellisiä ruokia somiksi värjäämään!

Mutta huomenna paluu ruotuun ja uudenvuoden herkkujen pariin!

 

https://www.jotainmaukasta.fi/2017/12/27/varikas-smoothiekulho/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Marjacrostinit kera kuplien!

$
0
0

viikuna-vuohenjuustocrostinit, uuden vuoden tarjoilut, cocktailpalat uudeksi vuodeksi, kupliva uudeksi vuodeksi, hyvä kuohuviini, hyvä cava, perellada

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Mitä olisi elämä ilman kuohuviinin kuplia? Kun asiaa näin oikein tarkkaan mietin, niin aika paljon vähemmän iloa ja juhlantuntua kuplaton elämä sisältäisi. Uudenvuoden juhlintaan kuohuva ja kivat käsin naposteltavat herkut kuuluvat kuin nenä päähän.

Espanjalaiset, samppanjamenetelmällä valmistetut cavat ovat samppanjan ohella kuplivia suosikkejani.

Miksikö ? Siinä, missä samppanja on hienostunut ja cool on cavoissa taasen on jotain alkukantaista ja omintakeista. Kuuma ilmasto tekee niihin sellaista letkeää meininkiä. Espanjaan hurahtaneena lasillinen cavaa tuo aina mieleen kaikki muistorikkaat hetket kyseisen maan lämmössä, herkullisten ruokien äärellä. 

Ja juuri siksi cavojen puolesta liputan, koska cava, tuo Kataloniassa tuotettu aromikas kupliva kelpuuttaa rinnalleen monia ruokia. Se sopii lihoille ja kaloille, se kestää suolaisuttta ja se taltuttaa ruoan rasvaisuutta. Se ei nirsoile, makua riittää vahvemmankin makuisten tarjottavien rinnalla.

Cavoissa on yleensä paahteisuutta, omenaista raikkautta ja napakat, kitalakea rummuttavat kuplat. Näistä tykkään. Hinta-laatusuhde on cavoissa yleensä erinomainen ja sitä raaskii ostaa tarjolle isommallekin porukalle. Mainio juoma -kuten kuvan Perelada Cava Brut Reserva –  irtoaa yleensä 10-15 euron hinnalla. Moni cava peittoaa heittämällä alahyllyjen huomattavasti tyyriimmät samppanjat, joten miksikäs ei!

perelada cava, marjacrostinit, uudenvuoden tarjottavat, sormisyötäviä, cocktailpalat kuohuviinille

Marjacrostinit
Ainesosat
  1. ½ maalaispatonki
  2. 2 rkl oliiviöljyä
  3. 4-5 tuoretta viikunaa
  4. 250 g vuohenjuustoa
  5. 1 rasia vadelmia
  6. 1 rasia mustikoita
  7. tummaa balsamicosiirappia
Valmistusohjeet
  1. Viipaloi patonki, voitele pinnat öljyllä ja paista patongin palat parilapannulla rapeiksi. Huuhtele viikunat ja leikkaa ne neljään palaan. Murenna leiville juustoa ja asettele päälle viikunat. Koristele tuoreilla vadelmilla sekä mustikoilla. Valuta päälle balsamicosiirappia ja viimeistele leivät koristelemalla ne rucolan versoilla.
Vinkit
  1. Ohje on neljälle.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Cavat kypsytetään viileissä, maanalaisissa kellareissa ja tästä nimi tälle juomallekin on napattu. Alun alkujaan cavaakin kutsuttiin samppanjaksi, kunnes EU-säädökset kielsivät kutsumasta muita kuin Champagnen kuohuvia samppanja-nimellä. Kivenheiton päässä Barcelonasta sijaitseva ihastuttava, käymisen väärti Penedès on cavan kehto eli suurin osa cavoista tuotetaan siellä, vaikka näitä alkuperäisrypäleitä – Macabao, Xa-rello ja Parellada -rypäleitä – ostetaan myös ympäri maata.

Uudenvuoden juhlaan sommittelin runsaan ja paahteisen Perelada Cava Brut Reservan kanssa maittavat ja somat marjacrostinit. Vähän tuoretta viikunaa, vadelmia, mustikkaa. Suolaisuutta vuohenjuustosta ja kirpsakkuuttaa paksusta balsamicosiirapista. Pereladan, tämän palkitun viinitalon cava istuu tähän makumaailmaan nätisti, etten sanoisi aivan kympillä. Ja hintakin on napakan kukkaroystävällisesti kympin verran. Tämä cava on juuri omiaan uudenvuodenilotteluun tämän kaltaisten alkupalojen kera tai juhlajuomaksi sellaisenaan.

Ja hei, tiesitkö, että  cavaa ei lausuta venyttäen ’kaava’, vaan cavan kuplien kaltaisen napakasti ja yhtimekkäästi ihan ’kava’ vaan ?

Poks sinne ja tänne. Nostetaan uudelle vuodelle maistuva cava-malja ja rouskaistaan päälle marjacrostinia. Kyllä siitä ihan hyvä vuosi 2018 aikaansaadaan!

Yhteistyössä Fine Brandsin kanssa.

 

 

https://www.jotainmaukasta.fi/2017/12/28/marjacrostinit/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Jotain hyvää hummerista

$
0
0

 

hummeri ja avokadodippi, hummeriateria, hummerialkupala, hummeri, mitä tehdä hummeristaOlen riemuissani. Vuosi 2017 on juuri lopuillaan. Saa mennäkin, kamala vuosi. Ja uutta juhlin hummerein ja kuplin!

Tiedättekö ne vuodet, jotka tuntuvat pitkiltä kuin nälkävuosi ja ikäviä asioita vaanii joka nurkan takana? Vuosi 2017 oli itselleni tällainen. Rankka, raskas vuosi.

Toisaalta ihana työ ja siitä kumpuava onni ja innostus ovat toki kannatelleet. Ja tässä sitä ollaan, uuden vuoden edessä, odottavaisena ja innostuneena. Tuleva vuosi ei voi olla muuta kuin parempi. Otetaan sille. Ja syödään hummeria.

Syön hummeria kaksi kertaa vuodessa. Juhannuksena ja jouluna. Joulu lipsahti nyt uudenvuoden puolelle, mutta ei se haittaa.
 
hummeri ja avokadodippi, hummeriateria, hummerialkupala, hummeri, mitä tehdä hummerista
 
Pieni vinkki hummerinhankintaan: ÄLÄ osta pakastettuja. Ne eivät yksinkertaisesti ole meheviä ja maukkaita. Monesti ne maistuvat vain järkyttävän suolaiselle, hummerin herkullisesta mausta ei ole tietoakaan. Jos et itse tätä jättiläistä keittele, niin varsin oiva vaihtoehto on valmiiksi keitettyinä kylmähyllyistä isojen juhlien aikaan löytyvät hummerit. Tai kalatiskin vastakeitetyt hummerit ovat turvallinen valinta myös.

Hummeri ja avokadodippi
Ainesosat
  1. 2 kokonaista, keitettyä hummeria
Avokadomajoneesi
  1. 1 kypsä avokado
  2. 1/2 dl majoneesia
  3. 1/2 valkosipulinkynsi
  4. 1/2 tl sriracha-chilikastiketta
  5. 1 limetin mehu
  6. ripaus suolaa
Mango-kurkkusalsa
  1. 1/2 mango
  2. 15 sentin pätkä kurkkua
  3. 1 salottisipuli
  4. 1/2 iso pihvitomaatti
  5. suola
  6. mustapippuri
  7. 1/4 dl oliiviöljyä
  8. 1/8 dl omenaviinietikkaa
Valmistusohjeet
  1. Valmista dippi sekoittamalla ainekset tehosekoittimessa sileäksi kastikkeeksi. Jaa dippi neljään pieneen kulhoon.
  2. Pilko salsaan kurkku, mango ja sipuli pienen pieniksi kuutioiksi. Halkaise tomaatti, poista siemenet ja kuutioi se. Sekoita kulhossa omenaviinietikka, oliiviöljy, suola sekä mustapippuri ja sekoita kastike salasan joukkoon.
  3. Halkaiset hummerit, murskaa sakset ja jalat ja kokoa hummeriannos isolle lautaselle. Lusikoi salsaa hummeripuolikkaiden väliin ja aseta lopuksi dippikulho hummerinpuolikkaiden viereen.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Tälle freesille hummeriannokselle valitsin juomaksi luonnollisesti samppanjan. Sopiihan se suureen juhlaan ja äyriäisten kuninkaan kanssa nautittavaksi. Nyt tarvitaan raikkautta ja sitruunaisuutta, paahteiset samppanjat jätän keskiyölle.

Juomaksi valikoitui  erittäin kuivan ja hyvästi sitruksisen luomusamppanja eli Lansonin Green Label Organic Champagnen. Pullokin on niin freesi vihreydessään että.  Juuri passeli uudenvuoden kala- ja äyriäisherkuille, kuten muun muassa tällaiseen hummerikattaukseen.

Tsekkaa vielä tuolta alta muutama muu kala- ja äyriäisherkku, joka kanssa voit tätä extraraikasta kuohuvaa nauttia.

Vielä muutama päivä pitää sinnitellä ja sitten se uusi, auvoisa vuosi on täällä !?!

Muita uudenvuoden herkkuja:

Hummeririsotto
Blinit kolmella täytteellä – liha, kala ja kasvis
Mätisipsit
Tricoloriröstit kylmäsavukirjolohella
Jäkiruoaksi simppeli ja kaunis jäätelökakku pehmeällä marengilla

https://www.jotainmaukasta.fi/2017/12/29/hummeri-ja-avokadodippi/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Summa summarum – 2017

$
0
0
 
ruissipsit

Ruissipist Etiketti.fi:ssä.

 
No nyt. Taas on se aika, että katson mennyttä vuotta. Teen tilinpäätöksen. Ja ehkä, kokemuksista viisastuneena, teen hyviä lupauksia tulevalle vuodelle..
 
Se on hassua, että vuoden vaihtuessa tuntuu oikeasti siltä kuin edellinen vuosi ja kaikki siihen liityvät asiat katkeasivat. Loppuisivat kokonaan. Eihän se tietysti näin mene, mutta ajatuksena se on kivaa. Varsinkin, jos mennyt vuosi on ollut enemmän kuravellin puolella.
 
Viime vuosi, 2016 oli helppo ja yhtä mukavaa rullailua. Tuo vuosi oli yhtä sadonkorjuunaika työn saralla, elämä soljui ja sen sellaista. Ei pahaa sanottavaa tuosta vuodesta.
 
2017 soljui sekin – nyt vakiintuneemmin – työn saralla. Tein mahtavia uusia projekteja, kuten Aromi-lehden kaikki kansikuvat, useampia reseptejä ja kuvia Etiketti.fi:hin (mm. mansikkatuorepuuro, haudutetut possunposket ruissipsit) sekä Etiketti-lehteen, mielettömän innostavia viinikuvauksia, hauskoja sisältöyhteistöitä (kävin muun muassa Muttin tomaattipelloilla, tein henkeäsalpaavan hienon herkkutarjottimen ja testailin Boschin mainiota astianpesukonetta) sekä aloitin pitkän yhteistyön kalaruokien parissa Kalaneuvos Oy:n kanssa.
 
Pitkä ja mukava yhteistyö Iltalehden kanssa joka torstaisten Ruokatorstai-sivujen reseptiikkoineen  jatkui ja tämän lisäksi tein huimat määrät Alma Median muihin lehtiin, kuten roppakaupalla reseptiikkaa ja viinisuosituksia Grillaus- ja Ilona & Joulu-lehtiin vuoden aikana.
 
smoothieainekset

Smoothieainekset Iltalehden Ruokatorstai-sivuilla.

 
Yhtä asiaa en yllättäen tehnyt vuonna 2017. En julkaissut uutta ruokakirjaa.
 
Kun on pungennut ulos kolme kirjaa – 2014, 2015 ja 2016 – ja samalla tehnyt muita duuneja hartiavoimin, tuli sellainen olo, että nyt vedän henkeä. Ei niin, etteikö ideoita ja reseptikkkaa tulvisi näiden korvien välistä, mutta hetki oli hyvä hengähtää. Kaivella uutta inspistä.
 
Eikä se inspiksen löytyminen kauaa vienyt. Leivontaa it is! Uusinta kirjaa on työstetty entistä rauhaisampaan tahtiin vuoden 2017 aikana ja työ jatkuu vielä. Nyt, kun kyseessä on tosiaankin leivontaan keskittyvä kirja, olen ollut blogipuolella myös ahkera ja postaillut tasaiseen tahtiin. Niitä leivontareseptejä on ehkä ollut vähän vähemmän tarjolla..
Keväällä 2018 putkahtaa sitten ulos neljäs kirjani ’Taikinakirja’, jossa nimensä mukaisesti kaiken maailman taikinat yksissä kansissa. Tai ei oikeastaan kaiken maailman, vaan mun maailmani parhaat taikinareseptit. Tavoilleeni tyypillisesti twistillä eli vaikka kirjassa käsitellään pannukakkuja, piirakoita ja pullaa, niin yhtään tuiki tavallista reseptiä en ulos lykkää. Teeman ideana on , ettäyhdestä taikinasta syntyy useampi herkku. Myös glutenisia, vegaanisia ja luonnollisia sokereita hyödyntäviä leivonnaisia – trendien mukaisesti .
 
aromi-lehden kansi 2017

Aromi-lehden joulukuun kansi.

 
Kirjaa on ollut superhauska tehdä, sillä se on ensimmäinen kirja, jossa olen saanut keskittyä reseptiikan luontiin, stailaaminen ja kuvaamiseen korvaamattoman avun, assari-Minnan toteuttaessa reseptiikkaani studion keittiössä kotitalousopettajan varmuudella. Ja että me ollaan syöty pullaa, ja piirakkaa ja brownieita. Ja sitä pullaa. Eikö vaan, Minna, pullaa?
 
Minna oli myös isossa roolissa mukana viime kesän Make light your friend-ruokakuvausworkshopissa. Hän hoiti tarmolla koko ruokapuolen Timin ja mun keskittyessä kuvausopetukseen. Ja veikkaanpa, että sellaista vegaanibrunssikattausta, mikä me Ruttopuistossa nautittiin, ei ole lähimailla nähty. Korkeintaan jossain Turun seutuvilla Chocochilin Elinan juhlissa, jos sielläkään..?! Kysykää vaikka Elinalta!
 
 Viinillisesti vuosi oli upea. Näin, koin (join?) ja opin. Ja WSET-opit loksahtelevat kohdilleen viinitiloja kolutessa. 
 

Blinitäytteitä Hartwa-traden valkoviinille.

 
 Vuoden eka viinimatka Sicilia En Primeuriin oli huima neljän päivän syväluotaava kokemus Sisilian viineihin ja ruokaan.  Kyllä, rakastuin tällä matkalla. Sisiliaan sekä Etnan alueen viineihin. Ennen kesää  pääsin maistelemaan herkullisiksi ikäännytettyjä Charles Heidsieckin samppanjoita, tein pikavisiitin Antinorille Italiaan ja sitten suuntaisin ansaitulle kesälomalle Penedèkseen. Kesäloma katkesi ihanasti viiden päivän matkalla Etelä-Ranskaan, jossa rakkauteni Provencen roseeviineihin syveni ja Chateauneuf-du-Pape valloitti. Syksyllä vielä maan mainio matka Portugaliin ja Portoon Graham’sin portviinejä maistelemaan. Tällaiselle portviiniloverile tuo matka oli yhtä ilotulitusta. Ja se Portugalin ruoka!
 
Loppuvuodesta sain kiitosta blogilleni ja työlleni, kun sain ehdokkuuden The Blog Awards of Finlandissa vuoden parhaaksi ruokavaikuttajaksi. Finalistina kahden muun kanssa. Se on jo jotain se! 
 
Miinuspuolella vuosi 2017 toi reistailevan terveyden vai mitä tuumaatte neljästä leikkauksesta ja yhteensä seitsemän viikon saikusta vuoden kuluessa? Ihan syvältä sanon minä. Ei onneksi mitään henkeä uhkaavaa, mutta henkisesti ja fyysisesti luonnollisesti uuvuttavaa. 
 
mätisipsit

Mätisipsit Kalaneuvos Oy:lle

 
Järkyttävin kuukausi lieni heinäkuu, jolloin ensin kaikki kameralaitteeni varastettiin ja tästä tuli luonnollisesti useiden tonnien tappiot.  Tästä viikon päästä rakas Onni-koira söi Espanjassa rotanmyrkkyä ja itkin jo järkyttyneenä nuoren koirani menetystä.. jota ei – luojan kiitos – tapahtunutkaan, kun Espanjassa tuo rotanmyrkkyä nauttineiden koirien hoito on yleistä ja supertehokasta. Loppuviimeksi itkin iloista nuoren Jordi-nimisen espanjalaislääkärin rintaa vastaan kun hän pelasti pienen karvapalleroni. Tähän vielä päälle saman viikon sisään läheisten sairauksia ja muita surullisia ja järkyttäviä tapahtumia, niin täytyy todeta, että ei ihme, että jaksaminen on ollut vähän kortilla. Onneksi näin yrittäjänä voi toisinaan vetää vällyt korvien yli ja jatkaa aamulla unia, jos siltä tuntuu.
 
lohitartar

Lohitartar VCT Finlandille.

 Onneksi mieli on joustava, ikävistä asioista mennään eteenpäin ja päällisin puolin vuosi on isosti plussalla.
 
Olen kiivaasti miettinyt uudenvuoden lupaustani, mutta en saakutti soikoon sellaista ole keksinyt. Joululahjaksi saamani tietokonevaimo-Kaarina ja sulkismaila pitävät huolen liikkumisesta, noo, ruokavalio on ihan ok silloin kun itse kokkaan, kokkareilla syön, mitä tarjolla ja perheen yhteistä aikaa olemme vaalineet jo kuluneena vuotena. Ehkä salaa takaraivossa kolkuttelee ajatus pysähtymisestä, rauhasta, downsiftaamisesta, mutta näitä olen toivonut tai miettinyt joka vuosi ja yrittäjän arki ei oikein näihin taivu. Mutta ehkä jos useampi viikko mökillä, luonnon rauhassa töitä tehden. Olisiko se siinä?
 
Suurkiitos kaikille lukijoille, reseptien etsijöille ja lukuisille rakkaille yhteistyökumppaneille tästä vuodesta ja isosti onnea uuteen!
 

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

https://www.jotainmaukasta.fi/2017/12/30/summa-summarum-2017/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Vuosi vihertää – ruokatrendit 2018

$
0
0
buddha bowl, tbaf 2017, The Blog Awards Finland 2017, blog awards

Buddha bowl sopii vegaanille ja fleksaaajalle.

Ei ole kristallipalloa eikä siunattu ennustajan lahjoilla, mutta on aina hauska tuumailla näin vuoden alussa, että miltä vuosi näyttää näin ruokien vinkkelistä. Ja mitkä -jo edellisvuonna päätään nostaneet – asiat varsinaisesti breikkaavat vuoden aikana. Ruokatrendit 2018 meikäläisen vinkkelistä, olkaatten hyvä.

Kasvimaitotuotteiden vuosi

Mikä? Kasvimaidoksi kutsutaan useita maidon kaltaisia juomia, joita nautitaan sellaisenaan tai käytetään maidon tai kerman tapaan ruoanlaitossa.  Kasvimaidot ovat vegaanisia, laktoosittomia ja kolesterolittomia eli istuvat moneen ruokavalioon. Mainioita tuotteita ruoanlaittoon alkaa kaupoista löytyä jo runsain mitoin. 

Tästä olen varma. Tänä vuonna kasvimaidot breikkaavat toden teolla. Katselin viime viikolla lähikauppamme hyllyjä ja kun tarjonta tällä saralla alkaa olla kohdillaan, on selvä, että nämä tuotteet löytävät helposti kotiin kuin kotiin.

Itsekin löysin – pitkällisen testailun jälkeen – sen parhaan kasvipohjaisen maidon kahviini eli viime vuonna korvasin rasvattoman, lakstoosittoman maidon Oatlyn iCaffe-maidolla. Eikä paluuta ole. Tämä maito on karamellista, kermaista ja lempeää aamukahvissa. Tämä maito ei myöskään ikävästi kokkaroidu kuuman kahvin lorahtaessa mukiin. Muut kasvimaidot kannattaa kuumentaa ennen kahviin lisäämistä ellei hapatutun naköisen kahvin nauttiminen erituisesti inspiroi.Himpun verran enemmän kaloreita siinä on kuin rasvattomassa maidossa, mutta nipsaisen nuo kalorit sitten pois jostain muualta.. ehkä?

Pelkkää salaatin puputtamista?

Kasvipohjaisille jugurtille en ole lämmennyt – en ole löytänyt sellaista, joka rakenne ei olisi hmm..limainen -, vaan suosin edelleen paksuja, vähärasvaisia turkkilaisia ja kreikkalaisia jugurtteja, mutta ruokakerman tapaan käytettäviä, huippuja kauratuotteita lorauttelen ruokiini ilolla niiden kivan maun vuoksi. Yksi suosikkini on Plantin kaurapohjainen Creamy Cooking Onion ruokakerma. Ihana kauran ja sipulin yhdistelmä, jolla notkistan keiton ja maustan kermaiset pastakastikeet.

Uskon, että tämä vuosi näkee kasvimaitojen marssin kotikeittiöihin ja uskon myös, että tämä ei ole pelkkä tämän vuoden trendi, vaan kasvimaidot tulivat jäädäkseen. Tästä kielii myös koko kansan Valion lähteminen mukaan kauramaitokilpaan Oddlygood-tuotteillaan. Nämä vielä testaamatta.

vihersmoothie, spirulinasmoothie, ananassmoothie, puhdistava smoothie

Hävikkiä vastaan banaanin makeuttamalla smoothiella.

Veganismi arkipäiväistyy, fleksaus on pop

Mikä?  Vegaani ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita tai niiden johdannaisia. Eettisyys lienee aiemmin ollut suuri syy veganismiin, mutta nyt syyt  ovat moninaiset. Vegaaniruokavalio voi kiinnostaa terveydellisistä tai ekologisista syistä tai ihan vain siksi, että se on trendikästä ja uudet tuulet keittiössä kiinnostavat. Tänä päivänä vegaanius ei ole vaikeaa, mutta se ei myöskään ole synonyymi terveelliselle ruoalle. Voit olla vegaani ja syödä edelleen epäterveellisesti.

On trendikästä olla vegaani. Naapurustossasi on vegaaneja. Tai apua, kotona ruokapöydässäsi saattaa istua vegaani tai vähintään kasvissyöjä. Yleinen tilanne nykyään. Meilläkin.

Kliseisista mielikuvista huolimatta ei ole tyyppillistä vegaania. Vegaanius ei nimittäin ole enää mitään viherpiiperöhommaa tai johdu vain eettisistä tai ekologisista syistä, vaan mainioiden ruokatuotteisen tarjonnan lisääntyessä kenen tahansa on helppo muuttaa ruokavaliotaan kasvipohjaiseen ruokavalioon – ihan vaikkapa vain mielenkiinnosta, keventääkseen tai tuoreita ideoita ruokailuunsa hakeakseen. Onhan tämä huipputrendi tuolla rapakonkin takana. Vegaanius tosin sai siellä trendikkäämmän nimen ja moni superstara vannoo tämän plant-based dietin nimeen. 

Kardemummalla maustettu.

Jo parin vuoden takainen raakaravintobuumi enteili sitä, että terveellisyys, keventäminen ja erilaiset ruokavaliot saavat nopeasti uusia seuraajia. Ainakin hetkellisesti. Suomessa kasvisruokavalion suosio on ollut selkeässä kasvussa jo parin vuoden ajan. Luonteva jatkumo on kiinnostukselle on vegaanisen ruoan kokeilu ja kokkailu.

Tosin tiukasti vegaaniseen ruokavalioon sitoutuminen vaatii jo vähän enemmän aikaa, suunnittelua ja vaivannäköä, joten en usko, että tiukkojen vegaanien määrä Suomessa kuitenkaan merkittävästi ja pysyvästi kasvaa.

Sen sijaan suursuosioon noussee ja lisää jalansijaa vuonna 2018 saanee joustava fleksaus, fleksiitarismi eli pääsääntöisesti nautitaan kasvisruokaa, mutta ei kieltäydytä esimerkiksi kala-ateriasta silloin tällöin ja joulukinkkukin voi kerran vuodessa kiinnostaa.  Vegaanisista tai kasvispainotteisista ateriosta tulee luonteva osa arkiruokaa eikä ateriaa erikseen mainosteta vegaanisena. Tätä kautta palkokasvit ja yllämainitut kasvisperäiset maitotuotteet löytänevät tiensä koteihin, sillä pelkkää salaatin puputtamistahan tämä ei ole.

Mutta edelleen, kasvipohjaisen ruokavalion terveellisyys riippuu vahvasti siitä, mitä tuotteita kokkailuun valitaan. Käytännössä kaikki valkoiset jauhot,  kovaa rasvaa rutkasti sisältävä kylmäpuristettu kookosöljy ja sokeri ovat kasviperäisiä, mutta aivan yhtä epäterveellisiä vegaanille kuin tavalliselle tallaajallekin.

Itse rakastan aterioita, joissa värikkäitä kasviksia ja juureksia, versoja, pähkinöitä, kvinoaa tai tattaria ja palkokasveja. Ihania ovat esimerkiksi iloisen buddhan kasvisbowlporkkana-kvinoa-avokadosalaatti sekä värikkäsitä kukkakaaleista ja idätetyistä tattareista valmistettu salaatti. Monipuolisia, kasvispohjaiseen ruokavalioon sopivia molemmat. Olen tyypillinen fleksaaja, en ajattele, että nämä ovat jotain erityisruokavaliota, vaan ruokaa josta pidän. Ja viikonloppuna saattaa sitten maistua tartarpihvi.

Kaapissani on aina Bonduellen kikherneitä, joista syntyy myös falafelit sekä Go Greenin linssejä  ja parhaillaan idätän keittiössä ravintorikkaita siemeniä ja jyviä salaatin mausteeksi. Eikä Urtekramin kvinoa meiltä lopu. Missään värissä. 

vaniljainen kukkakaalikeitto, kukkakaalikeittoresepti, kasviskeitto, kasvisruokablogi, kasvisruokia, kukkakaalireseptejä, bosch active water astianpesukone

Kukkakaali – halpaa kuin saippua.

Za’ataar, ras-el-hanout, harissa, jerk ja muut lämpimät mausteet 

Mikä? Maukkaat, lämpimät ja sopivasti tuliset mausteseokset eri puolilta maailmaa ovat rantautuneet perusmarketin hyllyille.

Meille tutut, mutta hieman eri konteksissa käytettävät mausteet, kuten kardemumma, kaneli, neilikka ja vanilja eivät enää vuonna 2018 ole vain jauhopeukalon mausteita, vaan nämä klassiset mausteseokset ja niiden ainesosien käyttö ruoanlaitossa tullee tutuksi myös täällä pohjolassa. Tex-mex ja intialaiset mausteet on niin nähty. Kun kaupan hyllyltä löytyy pohjois-afrikkalaista ras-el-hanoutia, jamaikalaista jerkiäjerked chikenin ja omaa za’taar-seosta sumakista, timjamista, suolasta ja seesaminsiemenistä sekoitellaan kotikeittiösissä, niin voidaan sanoa, että vuosi 2018 tulee olemaan mausteinen.

Uskon etenkin siihen, että erityisesti lämpimät mausteet ottavat jalansijaa ruoanlaitossa eikä kukaan ihmettele, jos vanilja maustaa sosekeittoasi, ripottelet za’ataaria paahdettujen uunijuuresten mausteeksi ja rouhit kardemummaa kasvispaistokseen. Oma suosikkini on tuo herkullinen za’ataar, jota tosin ei vielä seoksena lähikaupasta löydy -, vaniljalla olen maustanut kurpitsalaatikon ja kardemummaa ripottelin paahdetuista porkkanoista, kvinoasta ja avokadoista kokatulle puolilämpimälle salaatille.  

Banaanihävikki häviää kakkuun.

Ruokahävikin vähentäminen

Mikä?  Elintarvikejätteiden määrä on käsittämättömän hurja. Mutta tiesitkö, että eniten sitä syntyy kotitalouksissa?  Kaupat, ravintolat sekä teollisuus tuottavat tätä jätettä, mutta kotitaloudet ovat kuitenkin se suurin hävikin tuottaja. Ruokahävikkiä voidaan välttää ja vähentää muun muassa ruokaostosten tarkemmalla suunnittelulla, ruoan valmistustapoja miettimällä, jämäruokia hyödyntämällä, raaka-aineita monipuolisesti hyödyntämällä sekä säilyttämällä ruoka oikein. 

Tämä on ilahduttava trendi. Hävikkiin puuttuminen.

Ilahduttavaa on myös kaupan alan tarttuminen asiaan. Olen huomannut, että ainakin joissain S-ketjun kaupoissa on käyttöönotettu muutamalla eurolla myytävä Hävi-laatikko, josta löytyy vihannesten laitapuolen kulkijoita eli hieman turpiinsa ottaneita, mutta varsin kelpoja yksilöitä. Tällaista edelläkävijyyttä toivon näkeväni lisää vuonna 2018. Hastan mukaan myös muut kaupan alan toimijat, mikä on vastauksenne ruokahävikin vähentämiseen vuonna 2018 ?

Miten sitten suurhävikkikotitalouksissa voisi tietoisesti vähentää hävikkiä? Keinoja on, kyllä. Pakasta, lahjoita, osta viimeisen myyntipäivän tuotteita, suosi sesonkiraaka-aineita ja suunnittele.

Myös reseptiikassa hävikin vähentämisen huomioiminen on näkynyt. Ravintolat ovat kulkeneet raaka-aineiden monipuolisessa hyödyntämisessä edelläkävijöinä. Raaka-aineiden kaikki osat pyritään käyttämään ja näin pyritään mahdollisimman pieneen ruokahävikkiin. Lihasta käytetään niitä vähemmän suosittuja ruhonosia, roskakalat päätyvät juhlapöytään ja tänä vuonna veikkaan, että sama pätee entistä suuremmassa määrin myös vihanneksiin, juureksiin ja hedelmiin.

Naatit käytetään hyödyksi – tämä on kiva, naattipesto– esimerkiksi pestona, keittoon silputtuina, laatikoissa tai salaateissa. Kuorista sekä nahistuneista kasviksista keitetään kasvisliemet ja nuupahtaneista hedelmistä keitetään pikahillo iltajugurttiin, ylikypsät banaanit maustavat kakut ja pannarit. 

Myös jämien kierrättäminen eteenpäin toisiin ruokiin on fiksua. Edellisen päivän kananpalat ruokaistavat tämän päivän salaatin, puurot ja juureskeittojen jämät maustavat leivät ja sämpylät. Näitähän on, kun vain viitsii miettiä.

Bubbling under: juurileivät, luonnollinen makeuttaminen ja prosessoidun valkoisen sokerin välttäminen, roseeviinit, pastellinsävyinen ruoka, pulla, gluteeniton leipominen

Mitäpä oma kristallipallosi kertoo?

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/01/02/ruokatrendit-2018/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Napostelua vastaan – maailman parhaat granolapatukat

$
0
0

granolapatukat, paistamattomat granolapatukat, itse tehdyt välipalapatukat, maapähkinä-granolapatukat

Vähän naurattaa tämä vuoden alku. Kaappi täynnä vihanneksia, granolapatukat jääkaapissa, kvinoan ja auringonkukansiemenet itämässä ja smoothieaineksia jääkaapissa. Ryhtiliikettä kerrakseen!

Ja jossain vaiheessa tämä taas tyssää. Tyssää siihen, että ei ole aikaa, tyssää siihen, että tulee eteen viinimatka herkullisine ruokineen, tyssää siihen, että tekee mieli tiramisua. Sellaista se on. Mutta otetaan nyt ilo irti tästä, kun kerran siltä tuntuu.

granolapatukat, itse tehdyt välipalapatukat, ruokakuvauskurssi, ruokastailauskurssi, kännykkäkuvauskurssi

Granolapatukat
Ainesosat
  1. 7 dl kaurahiutaleita
  2. 2 dl saksanpähkinöitä
  3. 1 1/2 dl auringonkukan siemeniä
  4. 1/2 dl kurpitsansiemeniä
  5. 2 1/2 dl pehmeitä taateleita
  6. 1 1/2 dl maapähkinävoita
  7. 1 dl vaaleaa agavesiirappia
  8. 1 dl juoksevaa kasviöljyvalmistetta (esim. Becel toimii mainiosti)
  9. 1/2 tl kardemummaa
  10. 1 tl aitoa vaniljaa jauheena
  11. 1/4 tl suolaa
Valmistusohjeet
  1. Levitä kaurahiutaleet, pähkinät ja siemenet leivinpaperin päälle pellille. Paahda niitä uunissa, 200 asteessa 15 minuutin ajan välillä sekoittaen. Mittaa maapähkinävoi, siirappi, taateli ja mausteet tehosekoittimeen ja aja paksuksi tahnaksi. Siirrä seos kulhoon. Kaada päälle uunikuuma kaurahiutaleseos, sekoita hyvin.
  2. Levitä seos n. kahden sentin paksuiseksi, 20 x 20 kokoiseksi levyksi ja laita se hetkeksi jääkaappiin. leikkaa 12 patukaksi ja säilytä patukat jääkaapissa tiiviissä astiassa tai pakastepussissa.
Vinkit
  1. Patukat säilyvät jääkaapissa noin viikon verran.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Oma ongelmani on naposteleminen. Tai kokonaan syömättä jättäminen. Granolapatukat tein tätä ongelmaa taklaamaan. Kun näitä on jääkaapissa, tarttuu tällaiseen supermaukkaaseen patukkaan mielummin, kun keksiin tai suklaapalaan. Tai jos lähtee aamusta aikaiseen liikkeelle eikä ehdi aamiaiasta nauttia, niin granolapatukka on mainio eväs.

granolapatukat, ruokakuvauskurssi

Miksi nämä ovat maailman parhaita? Monesti ongelma granolapatukoiden kanssa on se, että ne ovat liian kuivia tai murenevia. Tai maku on liian kaurainen. Näiden kanssa tuota ongelmaa ei ole. Näitä patukoita ei paisteta uunissa, vaan riittävän tahmea seos sitoo ainekset yhteen. Murenevuusongelma poistettu.

Näihin granolapatukoihin ei myöskään laiteta kuivattuja hedelmiä paloina, vaan taatelit jauhetaan patukoiden joukkoon. Tämä myös takaa loistavan rakenteen. Ja kauran sekä pähkinöiden paahtaminen on the thing, se salaisuus maistuvien patukoiden takana. Näin kaura saa granolamaisen maun, vaikka patukat eivät uunissa käykään ja pelkkä kauramainen maku ei hallitse.

Nämä granolapatukat ovat yksinkertaisesti parhaimmat, mitä olen koskaan tehnyt. Kaikki on kohdillaan; maku, rakenne ja ulkonäkö..vaikka tosin mietin kuvia käsitellessäni, että onkohan rumempaa mallia? Ruskea ruoka on tylsännäköistä. No, lihakastike saanee kyllä vielä rumemman tittelin.

Ruoan kuvaamisesta puheen ollen tässä vielä vinkkiä ruoan kuvaamisesta innostuneille. Vielä pari paikkaa vapaana tammi-helmikuun Ruokakuvia kännykällä-kursseille ja kesän upeaan Hands in Frame- workshopin ilmoittautuminenkin on alkanut kivaan malliin. Tule mukaan! Voit kuvata kännykällä, pokkarilla tai digikameralla. Olla tottunut kuvaamaan ruokaa tai olla aiheesta kiinnostunut aloittelija. Kursseilla ja workshopissa mennään jokaisen osaamistason mukaan. Jälkikäsittelyn  merkitys näyttävissä kuvissa on valtava ja se viimeinen silaus omaan tyyliin oli sitten kyse kännykkäkuvasta tai digikameralla näppäistystä kuvasta. Tämän opiskeluun panostamme myös kaikilla kursseilla.

Lue täältä lisää vuoden 2018 ruokakuvauskursseista ja -workshopeista.

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

 

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/01/04/maailman-parhaat-granolapatukat/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Hupsista – maailman paras tiramisu

$
0
0

tiramisu, tiramisuresepti

Miten ihmeessä tässä hupsahti kuusi päivää ilman blogipostausta? Ehkä syynä on tiivis työskentely kirjan parissa. Se kun pitäisi saada valmiiksi.

Hupsista viittaa myös siihen, että on vasta tammikuu kymmenes päivä ja nyt jo blogissa tiramisu eikä terveysruokaa. Noh, poulustukseksi riittäköön se, että kyseessä on maailman paras tiramisu.

Tässä työssä on melko vaikea pysytellä terveyskuurilla – varsinkin kun kaksi päivää on tullut kuvattua herkullisia piirakoita ja muita leivonnaisia kevään Taikinakirjaan. Huoh.

Tiramisu
Ainesosat
  1. 500 g mascarponejuustoa
  2. 3 keltuaista
  3. 1 dl ruokosokeria
  4. 1/2 tl vaniljaa
  5. 24 savoiardi-keksejä
  6. 2,5 dl espressoa tai vahvaa kahvia
  7. 1/2 dl tummaa rommia
  8. 2 rkl ruokosokeria
  9. kaakaojauhetta
Suklaakastike
  1. 100 g tummaa suklaata
  2. 1 rkl kookossiirappia
  3. 1 1/4 dl kermaa
Valmistusohjeet
  1. Vatkaa keltuaiset ja ruokosokeri vaahdoksi, mausta seos vaniljalla. Sekoita vaahto mascarponen joukkoon.
  2. Valmista vahva kahvi, mausta se sokerilla ja lisää joukkoon rommi. Kostuta savoiardi-keksit molemmin puolin kahvissa ja lado 12 keksiä n. 24 cm x 24 cm kokoisen vuoan pohjalle. Lusikoi päälle puolet juustoseosta. Laita loput keksit kerrokseksi juustoseoksen päälle ja lusikoi loppu juustoseos keksien päälle.
  3. Koristele pinta tummalla kaakaojauheella ja raastetulla tummalla suklaalla ja peitä tiramisu foliolla. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään yhden vuorokauden ajan.
  4. Valmista ennen tarjoilua suklaakastike mittaamalla kattilaan kerma ja suklaapalat. Kuumenna hiljaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa sulaa kerman joukkoon. Makeuta kastike kookossiirapilla.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Tämän tiramisu on todella maailman parasta. Parhauteen vaikuttaa muutama syy.

Olen tehnyt tiramisua vuosia, mutta nyt oli vuosi, pari välissä. Päädyin säätämään aikaisempaa reseptiäni -en sitä itseasiassa edes löytänyt – eli jätin vois valkuaiset ja lisäsin juustoseokseen vain keltuaisia. Näin juustomassasta ei tule liian keveää ja misusta liian lössähtänyt. Ryhti säilyy!

Toinen säätö tapahtui alkoholin kanssa. Aiemmin olen käyttänyt kahluaa, joka makeana kyllä sopii tiramisuun, mutta ehkä sellainen syvyys mausta puuttuu. Siirryin kahluasta brandyyn. Brandyn maku on hyvä, joskin melko alkoholinen, Marsala on maustanut viimeisimpiä tiramisuja hyvällä menestyksellä. Nyt kaapista löytyi tummaa, 23-vuotta vanhaa rommia, joten sillä mentiin. Kahvia ei mielestäni tarvitse makeuttaa, kun alkoholina kahlua, muut kyllä sokeria vaativat ja etenin tämä rommipohjainen kahvi.

Tärkeää on myös, että savoiardi-keksit kastetaan vain pikaisesti kahviin, ne eivät saa kostua läpilötkeikiksi kahvista. Tuloksena on vain sotkuinen ja ylipehmeä misu. 

Viimeinen – mutta se tärkein seikka on se, että tiramisun makujen annetaan tasaantua ja sopivan kostean koostumuksen muodostua jääkaapissa vähintään päivän ajan. Tämä tiramisu oli ehdottomasti parhaimmillaan kaksi päivää valmistamisen jälkeen. Sitten vain pinnan ehostusta, tupsaus kaakaojauhetta ja hieman raastettua tummaa suklaata, niin maailman paras tiramisu on valmista syötäväksi.

Loppusilauksen mkunautinnolle takasi valmistamani suklaakastike, jota tiramisun kanssa nautittiin- Koska tässä tiramisussa ei ole valkuaisia, se on herkullisen juustoinen eikä lössähdä vetisenä lautaselle, joten sen päälle voi huoletta lusikoida tummaa, kuumaa suklaakastiketta…!

Mikä on oma vinkkisi makoisaan tiramisuun?

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

 

 

 

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/01/10/tiramisu/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.


Juuressoseista iiseimpää arkiruokaa

$
0
0

 

juuressosekeitot, valmiit juuressoseet, planti, plantin kaurakermat, hyvä kaurakerma, helppoja keittoreseptejä, arkiruokaa, sosokeittoreseptejä, punajuurikeitto, chilinen bataattikeitto, sipulinen maa-artisokkakeitto, vegaaninen keitto, vegaanisia keittoreseptejä, kasvisruokaaOn mahtavaa, kun löytää jonkin tuotteet, joka vain kolahtaa. Mulle tämä juttu on ollut vihannestiskistä löytyvät, valmiit juuressoseet. Niistä syntyy älyttömän helposti iisiä arkiruokaa. 

Valmiita juuressoseita on löytynyt kauppojen hyllyiltä jo vuosia, mutta sen jälkeen, kun valikoima on tarjolla muulloinkin kun joululla ja se on näin laaja kuin nyt – on maa-artisokkaa, lanttua, punajuurta, porkkanaa, bataattia, perunaa, palsternakkaa – löysin nämä soseet toden teolla.

juuressosekeitot, valmiit juuressoseet, planti, plantin kaurakermat, hyvä kaurakerma, helppoja keittoreseptejä, arkiruokaa, sosokeittoreseptejä, punajuurikeitto, chilinen bataattikeitto, sipulinen maa-artisokkakeitto, vegaaninen keitto, vegaanisia keittoreseptejä, kasvisruokaa

Vegaaninen maa-artisokkakeitto
Ainesosat
  1. 3 pkt (yht. 1200 g) maa-artisokkasosetta
  2. 2 Plantin Creamy cookie Onion-kaurakermaa
  3. 1 rkl kasvisfondia
  4. ripaus suolaa
Valmistusohjeet
  1. Mittaa ainekset kattilaan, kuumenna ja tarjoile runsaiden keiton päällysteiden kera ( kuivattua sipulia, paahdettuja kikherneitä, siemeniä, pähkinöitä ja leipäkrutonkeja).
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Jo viime syksynä keittelin tämä maa-artisokkakeittoa, kun mietin, että mitä kokkaisi arjen kiireiden keskellä. Samalla lähti testiin Plantin maustettu Creamy Cookin Onion-kasvikerma ja rakastuin. Molempiin tuotteisiin. Ja kiitoksia sateli perheeltä. ’Onpa älyttömän maukasta keittoa, mitä tässä on?’, kysymysten kaikuessa keittiössä ihan nolotti myöntää, että keitto syntyi vain muutamasta aineksesta lähes itsekseen.

Nyt olen testannut lanttukeiton, punajuurikeiton sekä chilinpuremaa bataattikeittoa keitellyt jo useampaan kertaan (tämän resepti tänään Iltalehden Ruokatorstai-sivuilla).

juuressosekeitot, valmiit juuressoseet, planti, plantin kaurakermat, hyvä kaurakerma, helppoja keittoreseptejä, arkiruokaa, sosokeittoreseptejä, punajuurikeitto, chilinen bataattikeitto, sipulinen maa-artisokkakeitto, vegaaninen keitto, vegaanisia keittoreseptejä, kasvisruokaa

Itse olen sitä mieltä, että keittoateria on parhaimmillaan, kun keittojen kanssa tarjoillaan ei vain yhtä, vaan useampaa rapsakkaa päällystettä, mitä voit keiton pintaan lisäillä. Siksi katankin laajan kattauksen tarjolle. On siemeniä, pähkinöitä, ruisleipäkrutonkeja, juustomurua (sinihomejuusto ja vuohenjuusto toimivat ihanasti melkein keiton kuin keiton kera) ja kuivattu sipuli on myös mainio lisuke.

Eikä leipätarjoilussa säästellä. Katan aina tarjolle muutamaa sorttia, jotain tummaa, jotain rapeaa, jotain vaaleaa.

Kuvan hapankerman ryydittämä punajuurikeittoresepti tulee blogiin piakkoin. Seoli myös älyttömän herkullinen!

En suoraan sanottuna keksi iisimpää ja parempaa arkiruokaa kuin nämä valmiista soseista keitellyt sopat. Plantin mausteistusta kaurakermoista olen käyttänyt yllä mainittua sipulista sekä Creamy Cooking Chiliä ja molemmille annan täydet pisteet mausta, joka on luonnollinen ja yksinkertaisesti älyttömän hyvä.

Ja kuten vuoden 2018 ruokatrendejä ennustaessa totesin, kauramaidot ja -kermat breikkaavaat tänä vuonna toden teolla.

Ja tämä on vain hyvä juttu se!

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/01/11/vegaaninen-maa-artisokkakeitto/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Mulle, tänne, heti – sinisimpukat etanapannussa

$
0
0

gratinoidut sinisimpukat, sinisimpukat etanapannulla, äyriäisalkuruoka, sinisimpukkareseptejä, ihana alkupala, pinetä hyvää perjantaiksi

Tökkiikö etanat? Ymmärrän. En itsekään ole ’multaa täynnä’ olevien etanoiden fani. Mutta etanapannu ei ole pöllömpi juttu, kun sen täyttää sinisimpukoilla ja gratinoi etanoiden tyyliin. Lupaan, että tykkäät!

Tein tämän vedet kielelle herauttavan herkun Chateuaneuf-Du-Pape-matkani inspiroimana. Siellä nautin gratinoituja sinisimpukoita etanapannusta alkupalana vastaavalla tavalla.

Gratinoidut sinisimpukat etanapannussa
Ainesosat
  1. 100g simpukan lihaa (pakaste)
  2. 75 g huoneenlämpöistä voita
  3. ¾ dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  4. 3 valkosipulinkynttä raastettuna
  5. ½ dl pankokorppujauhoja
Valmistusohjeet
  1. 1. Sulata ja valuta simpukat. Jaa simpukat neljälle etanapannulle.
  2. 2. Sekoita huoneenlämpöiseen voihin lehtipersilja ja valkosipuli. Annostele voiseos simpukoiden päälle ja ripottele pinnalle pankojauhoja tai vaalean leivänmuruja. Peitä pannut foliolla ja nosta pakastimeen ½ tunniksi. Poista folio ennen paistamista.
  3. 3. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paista simpukoita grillivastusten alla noin 15 minuuttia, kunnes voi alkaa kuplia. Tarjoa heti rapeakuorisen leivän kanssa.
Vinkit
  1. Ohjeesta tulee 4 hengelle.
  2. Vinkki! Voit tehdä simpukat valmiiksi pakastimeen jo edellisenä päivänä.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Moni kyselee, mistä ideani kaikkiin resepteihin kumpuavat. Eri puolilta ja lähinnä korvien välistä, mutta myös näiltä viinimatkoiltani tarttuu aina resepti jos toinenkin matkaan. Muistatteko suuren suosion saaneet ’maailman parhaan risoton’ ohjeen ? Entäpä banaanitartarin, jonka olisin suonut saavan aivan yhtä suuren suosion, sillä banaanitartar on banaanin ystävän unelmajälkiruoka. 

Pidemmittä puhetta, se on perjantai nyt ja nämä gratinoidut sinisimpukat valmistuvat käden käänteessä. Joten läppäri kiinni ja kauppaan!

Reseptini julkaistiin alunperin Iltalehden Ruokatorstai-sivuilla viime vuoden lopussa.

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/01/12/sinisimpukat-etanapannussa/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Parskaaliriisi on huippuherkku!

$
0
0

parsakaaliriisi, parsakaali, kasvisruoka, vegaanilisuke

Parsakaali on yksi lemppari vihannekseni. Se on niin mahtavan monipuolinen. Rouskin raakana, paahdan uunissa tai höyrystän ja nautin voinokareen kera. Siinäpä se. Ja jos et ole lämmintä parsakaaliriisiä vielä testannut, niin laitapa listalle. On mainio lisuke ja ruokaisia ateria lisukkeineen. Taipuu mainiosti myös vegaanihaasteeseen!

Parsakaali on siitä kiva vihannes, että se maistuu mielestäni lihaisalle. Kyllä. Ja tällä tarkoitan lähinnä ruokaisaa eli tuntuu että syö isompaakin ateriaa kun parsakaalia rouskii menemään. 

Lämmin parsakaaliriisi on mitä mahtavin lisuke ja näin vegaanihaasteen aikaan siitä voi tehdä varsin ruokaisan aterian vaikkapa kikherneitä riisin joukkoon lisäten.

parsakaaliriisi, parsakaali

Parsakaaliriisi
Ainesosat
  1. 500 g parsakaalia
  2. kourallinen basilikanlehtiä
  3. 2 pientä valkosipulinkynttä
  4. 1/2 luomusitruunan kuorta raastettuna
  5. 1/2 sitruunan mehu
  6. 1 ti sormisuolaa, esim. Maldon
  7. kourallinen rouhittuja saksanpähkinöitä
  8. mustapippuria
  9. paistamiseen oliiviöljyä
Valmistusohjeet
  1. Leikkaa parsakaalit paloiksi. Aja ne erissä rouheaksi, riisimäiseksi murskaksi tehosekoittimessa basilikanlehtien ja valkosipulin kanssa. Mausta suolalla, pippurilla ja raastetulla sitruunalla sekä sitruunanmehulla.
  2. Paahda pähkinät kuumalla, kuivalla pannulla ja rouhi ne karkeaksi rouheeksi.
  3. Kuumenna oliiviöljy isolla pannulla tai wokissa ja paista riisi kuumaksi. Lisää pähkinät ja tarjoa lisukkeena tai yhtenä kasvisruokana muiden joukossa.
Vinkit
  1. Mikäli haluat parsakaaliriisistä itsestään ruokaisan aterian, lisää pannulle parsakaaliriisin joukkoon esimerkiksi kaksi desilitraa kikherneitä ja silppua joukkoon desin verran aurinkokuivattua tomaattia. Viimeistele annos muutamalla mustalla oliivilla.
  2. Ihanaa on!
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Ne parhaat asiat on useimmiten niitä simppeleimpiä. Tämä parsakaaliriisi tämän jälleen todistaa!

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

 

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/01/15/parskaaliriisi/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Lisää soppaa – punajuurikeitto

$
0
0

 

juuressosekeitot, valmiit juuressoseet, planti, plantin kaurakermat, hyvä kaurakerma, helppoja keittoreseptejä, arkiruokaa, sosokeittoreseptejä, punajuurikeitto, chilinen bataattikeitto, sipulinen maa-artisokkakeitto, vegaaninen keitto, vegaanisia keittoreseptejä, kasvisruokaa

Lupailin muistaakseni viime viikolla, että laitan lisää niitä maailman nopsimpia keittoreseptejä tulemaan. Tässä yksi keitto, joka on kivunnut omaksi suosikikseni. Valmiista punajuurisoseesta valmistettu punajuurikeitto on yksinkertaisesti ihana.

Itsellelläni on monia luottotuotteita ruoanlaitossa, joita säännöllisesti käytän ja joihin ..no, luotan. Nämä valmissoseet ovat niitä ja tästä kirjoittelinkin maa-artisokkakeiton yhteydessä.

Punajuurikeitto
Ainesosat
  1. 1 kg (2 pkt) valmista punajuurisosetta
  2. 2 dl hapankermaa, esim. Lempi
  3. 1 rkl kasvisfondia
  4. 2 rkl balsamicoviinietikkaa
  5. rouhaus, pari mustapippuria
  6. suolaa
  7. Lisäksi sinihomejuustoa
Valmistusohjeet
  1. Mittaa keittoainekset kattilaan, kuumenna. Murenna sinihomejuusto ja ripottele juusto keiton pinnalle, tarjoa lisukkeena rapeakuorista leipää.
Vinkit
  1. Ohjeesta tulee ateria kuudelle.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Tämä syvällä värillään voimaannuttava keitto saa makua balsamicoviinietikasta ja suolaisuutta päälle ripotelluista sinihomejuustomuruista.

Olen testaillut maustettuja kaurakermoja viime aikoina ja testasin myös tämän keitton notkistamiseen purkissa myytävää Lempi-hapankermaa. Tämä hapatettu kerma sopii hyvin punajuuren makuun ja tuo keittoon kivaa kärkeä. Tämän kerman voi myös vatkata vaahdoksi ja sitä voi käyttää myös makeissa ruoissa. Oikein passeli tuote! 

Vielä yksi herkullinen keittoresepti tuloillaan eli sellainen kiva, chilinpurema bataattikeitto. Palataan siis siihen!

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

 

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/01/16/punajuurikeitto/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Maanantain kasvisruoka – parsakaalifritterit

$
0
0

 

parsakaalifritterit, kasvisruoka, parsakaalireseptejä

Huh. Maanantai tuli melko pikaisesti. Johtunee lauantaitöistä. Mutta tätä hieman päätään nostavaa maanantaiagstia taklataan makoisalla kasvisruoalla eli parsakaalifrittereillä.

Vedin lauantaina ensimmäisen omalla studiollani pidetyn ja täyteen buukatun Ruokakuvia kännykällä-kurssin.

Koko viime keväänä vedin samaa settiä Suomen valokuvataiteen museolla ja nyt jännitti, miten homma sujuu omalla studiolla. Hyvinhän se sujui. Ei roudaamista -jättikokoinen plussa -, kuvausrekvisiittaa osallistujille pilvin pimein ja omilla huudeilla Espoossa oltiin. Toimii!

parsakaalifritterit, kasvisruoka, parsakaalireseptejä

 

Parsakaalifritterit
Ainesosat
  1. 500 g parsakaalia
  2. 1 punasipuli
  3. 1 iso valkosipulinkynsi
  4. 125 g lampaan- tai vuohenmaitojuustoa raastettuna
  5. 1 dl kikhernejauhoja
  6. 1 kananmuna
  7. 1 ½ tl kuivattua rakuunaa
  8. 1 tl sormisuolaa
  9. ½ tl mustapippuria myllystä
  10. paistamiseen
  11. 2-3 dl rypsiöljyä
Valmistusohjeet
  1. Huuhdo parsakaali ja leikkaa pois varsi. Paloittele kukinnot pieniksi paloiksi ja paista tilkassa öljyä, kunnes kaali hieman pehmenee. Siirrä kaalit kulhoon.
  2. Hienonna punasipuli ja kuullota pannulla. Raasta valkosipulinkynsi kulhoon kaalin ja punasipulin joukkoon. Lisää juustoraaste, jauhot, muna ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.
  3. Kuumenna öljy pannulla ja annostele lusikalla taikinaa pannulle pieniksi pihveiksi. Paista molemmin puolin 3-4 minuuttia, kunnes fritterit ovat kauniin ruskeita. Nosta talouspaperin päälle valumaan hetkeksi ja tarjoa fritterit kuumina.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Opetustyössä parasta on kyllä osallistujien välitön ja positiivinen palaute. Palaute oli tälläkin kertaa niin positiivista, että maaliskuun ryhmäni, jota en ole vielä edes sivuillani julkaistu, on täynnä alustavasti mukaan ilmoittautuneita. Joku hyvin totesikin, että kahdessa ja puolessa tunnissa oppi kaiken ruoan kuvaamisesta kännykällä, mutta vielä ei osaa mitään.

Ja näihän se on. Itsekin olen löytänyt viimeisen parin vuoden aikana varmuuden kännykkäkuvaamiseen ja siihen, että on aivan sama, millä kuva on otettu, ei laite määrää sitä, onko valokuva hyvä tai kehno. Ja pienillä vinkeillä, jota kurssilla läpikäymme, muutkin tämän hiffaavat. Ja harjoittelu tekee mestarin. Kuvaamisen lisäksi kuvankäsittelyä täytyy treenata, jotta löytää sen oman tyylin kuviinsa.

Hyvä oli lauantai siis töiden parissa ja pian heitän pari uutta kurssipäivämäärää kehiin. Ja älä unohda, että vielä löytyy paikkoja tehoworkshopissa eli elokuun viikonlopun ’Hands in the Frame- -ruokakuvauskurssilla, jossa opettajana lisäkseni huippuosaaja eli Tim Clinch.

Mutta nyt taas parsakaali- ja kasvisruoka-asiaa näin maanantaina. Jostain syystä vuoden alku sai päälle parsakaali villityksen. Tein ihanaa parsakaaliriisiä tuossa taannoin, kokkailin Iltalehteen maittavan parsakaalisalaatin ja nyt vielä nämä parsakaalifritterit tässä maanantain iloksi.

Mutta kun se parsakaali on niin jees!

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/01/22/parsakaalifritterit/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Kuplat tulee taas – Grand Champagne 2018

$
0
0

grand champagne 2018, charles heidsieck, samppanja

Kakkua ja kuplia. Sitähän se elämä on. Ainakin tällä hetkellä. Ai kuis niin?

Olen tässä positiivisen ongelman äärellä. Taikinakirjaan on materiaalia rutkasti, ettenkö sanoisi yltäkylläisesti. Nyt pitää vaan karsia ja hioa tekstiosuuksia kasaan. Ja ’kill your darlings’. Vaikka ei nuo kuole, saavat elon jossain muussa muodossa kuin kirjassa. 

Tämän työn vastapainona kävin viime viikolla Grand Champagnen pressissä haistelemassa tapahtuman uusia tuulia ja maistelemassa tähtivieraiden samppanjoita.

Ja sus siunatkoon, minkä kattauksen tapahtuman järjestäjät ovat tänä neljäntenä tapahtumavuonna saaneet aikaan. Tapahtuma on alusta saakka ollut kansainväliselläkin mittapuulla merkittävä tapahtuma, mutta kuten hyvillä asioilla on tapana, ne vain kehittyvät upeammiksi vuosi vuodelta. Niin myös Grand Champagne.

19.-21.4.2018 Vanha Ylioppilastalo kätkee sisälleen noin 55 eri samppanjataloa, vähintään yli 250 samppanjaa ja paikalle saapuu arvovaltaisia vieraita Ranskasta lähemmäs 50! Upeita, ainutlaatuisia Master Class-luentoja on tarjolla yli 20 ja jokunen näyttää jo olevan loppuunmyyty. 

grand champagne, lanson

Joka vuosi tapahtumaan osallistuu uusia samppanjataloja ja itseäni ilahdutti nähdä tuoreina kasvoina listalla luonnonmukaiseen viljelyyn luottava, aromikkaita samppanjoita tuottava Jacques Selosse sekä artesaanisamppanjatalo Egly-Ouriet, joka on jäänyt mieleeni erityisen hapokkaiden samppanjoiden tuottajana.

Master Class-tärppinä vinkkaan Bollingerin R.D vuosikertasamppanjaluennon sekä Charles Heidsieckin Blanc des Millénaires vertikaalitastingin. Eikä sovi unohtaa Lansonin kutkuttavaa Master Classia, jossa pääsee testaamaan Lanson Black Labelin sekoittamista. Käsittämättömän kiinnostavia ja ainutlaatuisia luentoja.

grand champagne 2018, samppanja, Bollinger R.D

Myös kotimaiset samppanja-asiantuntijat kantavat kortensa kekoon Master Classeillaan: Essi Avellan yhdistelee samppanjaa ja kaviaaria, Jukka Sinivirta taasen tuo juustot samppanjan kylkeen ja Samuil Angelov puhuu viineistä samppanjan takana. 

Kokemuksesta tiedän, että tapahtuman liput myydään hyvissä ajoin loppuun Maste Classeista puhumattakaan eli ovelta ei juurikaan ole pääsyä tapahtumaan ostettavissa. Joten tsekkaa tarjonta ja Vanhalla nähdään!

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/01/23/grand-champagne-2018/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Uusi rakkaus – rawnola

$
0
0

rawnola, rawnolaresepti, raaka granola, tuore granola

En usko mihinkään hömpän pömppään. Ja jonkin asian liika hehkutus saa epäluuloiseksi. Voiko se oikeasti olla herkullista? Rawnola vei jalat alta. Kertalaakista.

Rawnola, raw granola eli raaka tai nätimmin sanottuna tuore granola yllätti positiivisesti. Se on aivan järkkyhyvää.

Tällaisenä kauraa rakastavana ihmisenä syön kauraa yleensä aina aamulla muodossa tai toisessa. Kaura leipä on tosi jees, granolaa on puputettu pari kolme vuotta ja viime aikoina siirryin mysliin ja ihanaiseen bircher mysliin. Tuorepuurot maistuu, tottahan toki. You name it. 

Kaura maistuu kaikissa muissa muodoissa paitsi itse puurona. Lämpimänä sellaisena.

rawnola, granola, tuore granola, raaka granola

—–

Rawnola eli tuore granola

8- 10 taatelia
3/4 dl kaurahiutaleita
1/4 dl kookoshiutaleita
(1 tl kookososkeria)
1/2 tl aitoa vaniljaa jauheena
 
Halkaise taatelit, poista kivi ja laita taatelit tehosekoittimeen. Mittaa kaura- ja kookoshiutaleet sekä vanilja kulhoon ja lisää ne erissä taatelien joukkoon ja aja seos murumaiseksi. Lisää joukkoon kookossokeria, mikäli haluat lisää karamellimaista makua rawnolaan.
 
Tarjoa heti kylmän maidon kanssa tai ripottele rawnolaa smoothiekulhon päälle. Annoksesta tulee täyttävä aamiaislautanen yhdelle tai neljän hengen smoothiepäällyste.
 
Jalosta rawnolaa lisäämällä joukkoon mieleisiä pähkinöitä tai siemeniä, vaihda taatelit kuivattuihin viikunoihin tai aprikooseihin tai ylikypsään banaaniin. Mausta rawnolaa kardemummalla tai kanelilla. Niin simppeliä, niin hyvää.

——-

Joten kaikki, missä on kauraa, kiinnostaa. Tätä rawnolaa on instagramissa hehkutettu jo jonkin aikaa. Ensin sivuutin nämä hehkutukset,  mutta asia jäi hautumaan. Pitäisikö kokeilla? Ja nyt  kokeilin. Olen aivan myyty. Mikä herkku. Ja kuinka nopsasti se aamulla valmistuu.

Tuntuu, että granola on jo niin nähty ja olinkin siirtynyt myslin valmistukseen kotona, mutta nyt myslin sai rinnalleen toisen hyvän.

Itselleni aamiainen on päivän ihanin ateria ja silloin haluan hyvän kahvin ja yleensä jotain makeaan vivahtavaa. Luulenpa, että rawnola on tästä alkaen tuttu vieras meillä aamuisin.

Ja hei, mikä mainiointa. Ainakin meillä on vielä kaapit täynnä joulun ajan kuivattuja hedelmiä. Ne kaikki voi jatkojalostaa rawnolan muodossa. Ei muuta kuin testaamaan!

Kokeile myös:

Granolapatukat
Pieni sininen mustikkagranola
Rapean granolan salaisuus

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

 

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/01/24/rawnola-eli-tuore-granola/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.


Mitä maittavin kuha!

$
0
0

murskattua perunaa ja ruskistettua voita, viini kuhalle, hyvä chablis, la chablisienne, kuha-ateria, lisuke kuhalle

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Kuhaa, perunaa ja ruskistettua voita. Siinäpä nuo ainekset yhteen herkullisimpaan kala-ateriaan. Ja jos totta puhutaan, niin mihin tahansa ruskistettua voita lorauttaa, niin ei tule pahaa, ei.

Inspiroiduin vuoden alussa eri ravintoloiden menuista, vaikka en niissä ruokailemassa käynytkään. Useissa nimittäin seikkaili peruna ruskistetun voin kera. Saatoin oikein tuntea tämä mainion kombon kielelläni ja ei muuta kuin samaa kokeilemaan kotona.

Ja kuten arvata saattaa, kun kannoin tämän aterian pöytään, olin tuon lauantain sankari. Tämä kuha-ateria oli niin hyvä, että nirsoinkin kiitti. On se joskus kiva paistatella kiitoksissa. Normaalisti kommentit on luokkaa ’tee jotain tavallista’. Tämä kaiketi oli sitten riittävän normaalia.

Itseasiassa tämä lisuke mäteineen on niin kiva yksinäänkin, että sen voi tarjota halutessaan vaikka alkupalana kulhosta.

murskattua perunaa ja ruskistettua voita, viini kuhalle, hyvä chablis, la chablisienne, kuha-ateria, lisuke kuhalle

Kuhaa, perunaa ja ruskistettua voita
Ainesosat
  1. 600 g kuhafileetä
  2. sormisuolaa
  3. mustapippuria
  4. voita ja öljyä paistamiseen
Perunat ruskistetulla voilla
  1. 12 puikulaperunaa
  2. 3 rkl ruohosipulisilppua
  3. 75 g voita
  4. ripaus sormisuolaa
  5. Koristeeksi kirjolohenmätiä ja versoja
Valmistusohjeet
  1. Kuori puikulat ja keitä niin kypsiksi, että ne alkavat murentua. Laita voi kattilaan ja anna sen ruskistua kullanruskeaksi. Silppua ruohosipuli. Suolaa ja pippuroi kuhafileet.
  2. Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois, murskaa perunat ronskiksi haarukalla. Seos saa jäädä reilusti kokkareiseksi. Kaada päälle ruskistettu voi, lisää ruohosipulisilppu sekä ripaus suolaa. Sekoita ja pidä lämpimänä.
  3. Paista kuhafileet molemmin puolin voi-öljyseoksessa kypsiksi. Kokoa annos lautasille ja koristele perunakeko kirjolohenmädillä ja ripota annoksen pinnalle versoja.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Kuha on eittämättä yksi lempikaloistani. Tämä kuha-resepti on jatkumoa Kalaneuvos Oy:n kanssa viime vuonna alkaneelle reseptiikkayhteistyölle. Heidän valikoimissaan on monipuoliset valikoimat graavituotteita, tuoretta kalaa, kylmä- ja lämminsavutuotteita sekä mätejä. Tällaisena kalaruokien ylimpänä ystävänä ei ole vaikea löytää inspiraatiota Kalaneuvoksen valikoimista.

Tiedättekö muuten, mitä ASC-logo kalapaketin kyljessä tarkoittaa? Tämä ASC-sertifikaatti kertoo siitä, että tämän yrityksen kalankasvatus noudattaa tiukkoja ympäristö- ja sosiaalisen vastuun kriteerejä. Kalaneuvos Oy on saanut kyseisen sertifioinnin eli aina, kun ostan heidän tuotteitaan, teen myös itse vastuullisen valinnan. 

Koska tämä kuha-ateria on sellainen passeli viikonloppuruoka tai ateria vieraille tarjottavaksi, niin kylkeen voi mainiosti sommitella ruoalle sopivan viinin. Oma valintani on Chablis. Mutta ei mikä tahansa sellainen, vaan La Chablisienne Chablis Grand Cru Les Preuses.

Chablis-viinit ovat pääsääntöisesti terästankeissa kypsytettyjä, joten tammi ei pääse antamaan tähän viiniin sitä niin herkullista voisen pyöreää aromia. Mutta tämä kyseinen Chablis on hennon tamminen, todella herkullinen, kypsän hedelmäinen ja runsas maultaan. Olen viinin suuri fani, vaikka viini ei olekaan tyypillinen esimerkki alueen viineistä olekaan. Grand Cru-viininä tämä Chablis ei myöskään ole sieltä halvimmasta päästä, mutta on mielestäni joka pennin väärti ja sen maku istuu rouhean voisen lisukkeen ja paistetun kalan kylkeen upeasti.

Mikäli et halua näin montaa kymppiä viiniin upottaa – se kannattaa kyllä! – niin lähtisin hakemaan edullisempaa vaihtoehtoa uuden maailman tammitetuista chardonnaysta. Näissä on raffimpaa tatsia kuin yllä mainitussa hienostuneessa viinissä, mutta eiköhän sieltä joku ihan passeli löydy. Jekel Gravelstone Chardonnay on mukavan runsas ja sitä tammea kyllä löytyy. Hinta on myös kukkaroystävällisempi.

Jotenkin näin vuoden alussa kalaruoat innostaa. Kohtahan se taas on viikonloppu ja pääsee kokkaamaan – ihan omaksi ilokseen!

Muita mukavia:

Siikachowder
Lohta ja wokattuja vihanneksia
Savupippurimakrillisalaatti ja punajuurikastike

Kalaneuvoksen kalaisia reseptejä löydät lisää täältä.

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

Yhteistyössä Kalaneuvos Oy:n kanssa

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/01/25/kuhaa-perunaa-ja-ruskistettua-voita/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Laissa kielletty laskiaispulla

$
0
0

banoffeelaskiaispulla, laskiaispullareseptejä, suklainen laskiaispulla, nutellalaskiaispulla, laskiaispullakkakku

’Tämä banoffeelaskiaispulla pitäisi kieltää lailla, kun se on aivan liian makoisaa’, totesi assarini Minna, kun maistelimme tämän vuoden laskiaispullaversiotani. Tai yhtä niistä.

Osa on saattanut nähdä pastellisävyissä keekoilevan laskiaispullatornini, joka julkaistiin viime viikolla Iltalehden Ruokatorstai-sivuilla. Tuossa versiossa värjätty kermavaahto kertoi, mitä pulla sisälleen kätki. Kermat värjäsin erilaisilla jauheilla, muun muassa matchalla ja sinisellä spirulinalla. Myös marjajauheet käyvät ja luonnollisesti muutama pisara karamelliväriä ajaa saman asian.

banoffeelaskiaispulla, laskiaispullareseptejä, suklainen laskiaispulla, nutellalaskiaispulla, laskiaispullakkakku

Banoffeelaskiaispulla
Ainesosat
  1. 4 pikkupullaa
Täyte
  1. 4 rkl karamellisoitua kondensoitua maitoa
  2. 1 kypsä banaani
  3. 1 dl kuohukermaa
  4. 1 tl aitoa vaniljaa jauheena
  5. 1 tl ruokosokeria
  6. Lisäksi hieman rouhittua tummaa suklaata
Valmistusohjeet
  1. Vatkaa kerma hyväksi vaahdoksi ja mausta se vaniljalla ja sokerilla. Halkaise pullat ja koverra jokaiseen pullapohjaan pieni kolo. Täytä pullat kinuskilla, kermavaahdolla sekä banaanisiivuilla, ripottele päälle suklaarouhetta ja paina kansi pullan päälle.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
Kilpavarustelu laskiaispullilla on lähtöisin Ruotsista. Siellä ihanaa Mr Cake leipomo-kahvilaa pyörittävät Roy Fares ja Mattias Ljungberg ideoivat joka vuosi jotain uutta ja jännittävää laskiaispullien saralla. Muistatte varmaan viime vuoden prinsessalaskiaispulla, joka verhoutui mantelimassaan?

Tänä vuonna pullahulluus on viety jo ihan uusiin svääreihin eli kahvilassa voit nauttia laskiaispullanachokset. Nachoksen muotoon leivottuja, pullalta maistuvia siivuja dipataan löysään marsipaaniin ja kermavaahtoon. Kaikkea sitä.. 

P.S Vielä on muutamia paikkoja vapaana kännykkäkuvauksesta innostuneille la 3.3 sekä la 24.3 Ruokakuvia kännykällä – kurssilla. Tervetuloa mukaan!

Tsekkaa myös muiden vuosin laskiaispullani:

Nutellatäytteiset, suklaalaskiaispullat
Laskiaispullakakku

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/01/29/banoffeelaskiaispulla/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Viikonlopun makea – banaanikeikauskakku

$
0
0

banaanikeikauskakku, keikauskakkuresepti, banaanikakkuJos on 100 sivua liikaa tulevaan kirjaan ja aiheena on leivonta, niin voitte kuvitella, että tässä tämän vuoden aikana tulee jonkun kiva leivontaresepti tänne blogiinkin. Ja keväällä sitten kokonainen kirja. Aloitetaan tällä ihanaisella banaanikeikauskakulla.

Kaikki, missä on kypsää – liimaiset raakileet sikseen -banaania, on järkkyhyvää. Ainakin omassa banaanintuoksuisessa maailmassani. Ilolla mustutan banaaneja keittiössä ja sitten testailen erilaisia banaanikärpästen hävityskonsteja, koska aika ajoin ne valtaavat kodin kulkeuduttuaan meille banaanien salamatkustajana.

Oletko muuten pähkäillyt, miten keikauskakkuun saa kauniin pinnan ja hedelmät pysyvät siellä, missä niiden pitääkin eli kakun päällä? Ratkaisuna on leivinpaperinpalanen, joka laitetaan kakkuvuokaan ennen kinuskin ja banaanisiivujen lisäämistä. Kuten kuvasta näkyy, toimii kuin unelma.

Toinen tärkeä niksi keikauskakkujen kanssa on se, että kakun ei saa antaa jäähtyä liikaa ennen keikauttamista. Silloin kinuski alkaa sitkistyä ja tarttua kakkuvuokaan. Eli hetki jäähdyttelyä ja sitten ulos vuoasta!

Banaanikeikauskakku
Ainesosat
  1. 100 g voita
  2. 1 ½ dl ruokosokeria
  3. 2 kananmunaa
  4. 2 dl mantelijauhetta
  5. 3 dl spelttivehnäjauhoja
  6. 1 tl leivinjauhoja
  7. 3/4 dl maitoa tai kermaa
  8. 1 tl kardemummaa
Täyte
  1. 75 g voita
  2. 1 dl ruokosokeria
  3. 1-2 pilkullista banaania
Valmistusohjeet
  1. Voitele kakkuvuoka (halkaisija 20 cm) ja leikkaa vuoan pohjalle hieman vuokaa pienempi pala leivinpaperia. Leivitä vuoan reunat. Viipaloi banaanit noin 0,5 cm paloiksi.
  2. Kuumenna voita ja ruokosokeria pannulla, kunnes voi sulaa ja seos alkaa karamellisoitua. Kaada karamellikastike voideltuun vuokaan ja levitä pinnalle siivutetut banaanit tiiviisti vierekkäin.
  3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat ja erissä jauhot, joihin olet lisännyt leivinjauheen. Lisää lopuksi maito. Kaada taikina banaanien päälle.
  4. Paista n. 50 min. kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä muutaman minuutin ajan ennen kumoamista.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
banaanikeikauskakku, keikauskakkuresepti, banaanikakku

Mantelijauhe antaa kivaa rouheutta tähän taikinaan ja halutessaan voi mantelit korvata jollain muulla pähkinällä, kuten pekaanilla – muta älä jätä niitä pois.

Tämä banaanikeikauskakku on aivan mainio, mutta tällä kertaa jätin koko keikauskakkuosion pois kirjasta. Mutta älkää huoliko, banaania kirjasta kyllä löytyy!

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/02/01/banaanikeikauskakku-2/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Arkiruokakikkoja

$
0
0

paistettua lohta ja teriyakikastike, kikkoman soijakastike

SISÄLTÖYHTEISTYÖ

Viikonloppuisin ruoanlaittoon on yltiöpäisesti aikaa. Arkisin ei jaksa säätää, vaan kaikki taikatemput, jotka nopeuttavat aterian pöytään saattamista, ovat sallittuja. Soijakastike – tai teriyakikastike – on yksi tällainen arjen helpottaja. 

Moni herkästi ajattelee, että soijakastikeet sopivat vain aasialaiseen ruokaan. Kieltämättä sushi, sashmi ja sushi bowlit suorastaan huutavat soijakastikeen aromikasta makua rinnalleen, mutta soijasta on paljon muuhunkin. Se on pätevä yleismauste.

Voit mainioisti korvata suolan arkiruoanlaitossa osittain tai kokonaan soijakastikkeella. Itse lorauttelen soijakastiketta patohin, hampurilaistaikinaan, vihannesten mausteeksi ja salaatinkastikkeet saavat aivan uutta potkua soijasta.

Kun haluan päästä superhelpolla, tartun Kikkomanin Teriyaki-kastikkeisiin. Näissä maukkaissa kastikkeissa on pohjana tuttu soijakastike, jota on maustein elävöitetty tai jonka joukkoon on lisätty esimerkiksi seesaminsiemeniä. 

Meillä on yleensä ruokapöydässä soijakastikepurkki suolakipon sijaan. Sillä saa ruokaan suolan lisäksi lisättyä maukkaita aromeja. 

paistettua lohta ja teriyaki-kastike, arkiruoka, lohireseptejä

Paistettua lohta, Teriyaki-kastike ja wokkivihanneksia
Ainesosat
  1. 600 g lohta
  2. sormisuolaa
  3. mustapippuria
  4. kasvisöljyvalmistetta paistamiseen
  5. 2 paksoita (tai yksi kiinankaali)
  6. 5 eri väristä porkkanaa (pari liilaa, keltaista ja oranssi)
  7. 1 punasipuli
  8. 100 g herneenpalkoja
  9. 2 valkosipulinkynttä ohuina siivuina
  10. 4 rkl Kikkomanin paahdetuilla seesaminsiemenillä
  11. maustettua Teriyaki-kastiketta
  12. seesaminsiemenöljyä paistamiseen
  13. Koristeeksi versoja.
Valmistusohjeet
  1. Kuutioi lohi kookkaiksi paloiksi. Mausta kevyesti sormisuolalla ja mustapippurilla. Siivuta paksoit, kuori porkkanat ja leikkaa ne kolikoiksi. Leikkaa punasipuli lohkoiksi ja irroittele eri kerrokset toisistaan. Leikkaa herneenpalot pätkiksi.
  2. Paista lohi pannulla kasviöljyvalmisteessa meheväksi ja kuumenna loraus seesaminsiemenöljyä wokissa vihanneksia varten. Laita wokkiin ensin paksoin valkoiset osat siivutettujen valkosipulinkynsien kera, lehtiosat lisätään ruokaan vasta viimeisenä. Kypsennä muutaman minuutin ajan.
  3. Lisää porkkanat, punasipuli ja herneenversot sekoittele vihanneksia minuutin ajan. Lisää wokkiin lopuksi paksoin lehdet ja mausta vihannekset Teriyaki-kastikeella. Maista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
  4. Kokoa ateria tarjoiluvadille laittamalla wokatut vihannekset tarjoiluvadille ja asettele paistetut lohipalat vihannesten päälle. Koristele ateria versoilla ja tarjoa pöydässä seesaminsiemenillä maustettua Teriyaki-kastiketta.
Vinkit
  1. Vihanneksia paistetaan vain muutamien minuutin ajan eli ne saavat jäädä kunnolla rapeiksi ja värikkäiksi.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
paistettua lohta ja Teriyaki-kastike

Muuten, soijakastikkeissa on eroja. Näin japanologiaa lukeneena itselleni ainoa oikea soijakastike tulee Japanista. Kikkomanin soija- ja teriyaki-kastikkeissa on sopivan suolainen maku – kiinalainen soija on omaan makuuni liian suolaista ja robustia – ja sitä kuuluisaa, makunystyröitä miellyttävää umamin makua runsaasti.  

Tiesitkö myös, että Kikkomanin kastikevalikoima on runsas? Kaikki tuntevat sen perinteisen soijakastikepurkin punaisine korkkeineen, gluteenitonta ruokavaliota seuraaville gluteeniton Teriyaki-kastike on tuttu ja luomusoijakastiketta kuluu siinä, missä tavallistakin. Mutta näiden lisäksi varsinainen ässä hihassa on Kikkomanin maustetut vai pitäisikö sanoa eri ainososin ryyditetyt teriyakikastikkeet. Valikoimassa on muun muassa hunajalla- tai paahdetulla valkosipulilla maustettua Teriyaki-kastiketta sekä tätä suosikkiani, jota postauksen ruoassakin käytin eli seesaminsiemenillä maustettua Teriyaki-kastiketta.

Tämä arjen komea ateria on sellainen, jonka kaltaista olen jo vuosia arkisin valmistanut. Oman maun mukaisia vihanneksia wokkiin, joukkoon paistetaan lihaa, kalaa tai esimerkiksi tofua. Teriyaki-kastikkeen maku sopii älyttömän hyvin paistetun lohen kanssa ja myös pelkät vihannekset saavat siitä makoisaa potkua.

Lisäksi tämä ateria on varsinaista silmänruokaa väreineen – niin, muikkarina vielä, että vihanneksia ei paisteta kauaa, ne saavat jäädä reilusti rapeiksi. Jos punasipulin tai liilan porkkanan väri alkaa haalistua, ruoka on saanut muhia pannulla auttamattomasti liian kauan.

Ruoanlaitto ei paljon helpommaksi muutu, kun mausteet tulevat yhdestä purkista. Hyvää tulee ja perhe kiitttää!

Nappaa täältä lisää vinkkejä Kikkomanin kastikkeilla ryyditettyihin ruokiin.
—-

Tunnetko Kikkomanin?

Kikkoman on markkinoiden johtava soijakastikkeiden valmistaja, jonka tuotteita myydään yli 100 maassa. Kikkoman on perustettu jo 1630-luvulla ja yrityksen tuotteita myydääm yli 100 maassa. Tunnetuin tuote on luonnollisesti Kikkoman-soijakastike, joka syntyy yli kuusi kuukautta kestävän luonnollisen käymisprosessin tuloksena. Tiesitkö, että perinteisen soijakastikkeen valmistukseen käytetään neljää puhdasta raaka-ainetta: soijapapuja, vehnää, vettä ja suolaa. Soijakastiketta voi käyttää hyvin monipuolisesti suolan sijasta maustamaan ruokaa. Soijakastikkeen sisältämä umamin maku korostaa ruuan raaka-aineiden luonnollista makua.

Yhteistyössä Kikkomanin kanssa.

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/02/05/paistettu-lohi-ja-teriyakikastike/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Kaiken maailman laskiaispullat

$
0
0

pastellisävyiset laskiaispullat

En oikein jaksa innostua Runebergin tortuista. Näin leipomispuolella nimittäin. Toki ovat hyviä kyllä, mutta kyllä laskiaispullat vetävät sen pidemmän korren. Laskiaispullia tulee tehtyä joka vuosi jollain tuoreella twistillä. Tässä lähivuosien antimet. 

Tänä vuonna väritin Iltalehden Ruokatorstain laskiaispullat pastellisiksi muun muassa matchaa, sinistä spirulinajauhetta sekä marja- hedelmäjauheita hyödyntäen. Laskiaispullan hempeän värinen kermavaahto kertoo, mitä pulla kätkee sisällee. Missä lie marsipaania, missä mustikkahilloa ja missä maistuu vadelma?

banoffeelaskiaispulla, laskiaispullareseptejä, suklainen laskiaispulla, nutellalaskiaispulla, laskiaispullakkakku

Tammikuussa nakkasin blogiin malttamattomana uuteen Taikinakirjaanikin tulevan reseptin eli banoffeelaskiaispullat. En vain kyennyt tätä herkkua teiltä pihtaamaan. Superihania, luonnollisesti, sillä kuka voi vastustaa kerman, banaanin, kinuskin, pullan ja suklaan syntistä komboa? Ei kukaan, sanon mä.

Pastelliset laskiaispullat
Ainesosat
  1. 2,5 dl maitoa
  2. 1/2 pkt hiivaa
  3. 1 kananmuna
  4. 1 1/4 dl ruokosokeria
  5. 1/2 rkl kardemummaa
  6. 1 tl suolaa
  7. 100 g pehmeää voita tai 1 dl juoksevaa kasviöljyvalmistetta
  8. n. 7,5 dl spelttivehnäjauhoja
  9. kananmuna voiteluun
Koristeluun
  1. 3 dl kuohukermaa
  2. 2 rkl tomusokeria
  3. n. 1-2 tl matchajauhetta
  4. n. 1 tl mustikkajauhetta (tai sinistä spirulinajauhetta)
  5. n. 1 tl punajuuri- tai pitaijajauhetta tai hiukan punajuurimehua
Täytteeksi ja koristeeksi
  1. 100 g vihreää marsipaania
  2. 4 rkl mustikkahilloa
  3. 4 rkl vadelmahilloa
  4. hieman tomusokeria
Valmistusohjeet
  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva nesteeseen. Lisää joukkoon sokeri, kananmunat, kardemumma ja suola. Lisää lopuksi pehmeä voi. Vaivaa taikina hyvin ja kohota se kaksinkertaiseksi.
  2. Leivo taikina 12 pullaksi ja kohota leipomukset liinan alla vielä n. 15 minuutin ajan. Voitele kohonneet pullat kananmunalla, ripota halutessasi päälle sokeria ja paista kypsäksi 225 asteisessa uunissa n. 10 minuutin ajan.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja jaa se kolmeen kulhoon. Värjää jokainen vaahto pastellinsävyiseksi erilaisilla marjajauheilla tai karamelliväreillä.
  4. Leikkaa pullista hattu pois ja leikkaa se kolmion muotoiseksi. Täytä matchakermavaahtopullat vihreällä marsipaanilla, mustikka- tai sinisellä spirulinalla värjätyt pullat mustikkahillolla ja punajuuri- tai pitaijakermalla täytetyt pullat vadelmahillolla.
  5. Pursota tai lusikoi kerma pullalle ja laita kolmiokansi kerman päälle. Viimeistele pulla tomusokeritupsauksella.
Vinkit
  1. Ohjeesta tulee 12 laskiaispullaa.
Jotain maukasta https://www.jotainmaukasta.fi/
laskiaispullakakku, laskiaispulla, pullataikinanresepti, pullakakku

Viime vuonna ei kursailtu. Laskiaispulla oli kookas pullakakku, johon kätkeytyi marsipaanin lisäksi mansikoita sekä mintunlehtiä. Ihanaa isoon laskiaispullahimoon. Ja sellainenhan meille kaikille iskee viimeistään laskiaistiistaina.

nutellalaskiaispullat

Toissa vuonna laskiaispullani olivat aikuiseen makuun eli suklaisen pullan sisälle lusikoitiin nutellaa ja kaakaojauheella maustettua kermavaahtoa. Järjettömän ihanaa, jos suklaasta tykkää.

Saa nähdä, mitä ensi vuosi tuopi tullessaan ja miltä laskiaispullani silloin näyttävät..

Lisää Jotain maukasta ?

Instagram / Facebook / Twitter 

 

https://www.jotainmaukasta.fi/2018/02/06/laskiaispullaresepteja/ ja muita ruokaisia juttuja luettavissa Jotain maukasta -ruokablogissa.

Viewing all 1058 articles
Browse latest View live